Vino – kultura za hedoniste

Obiteljska proslava, posjet dobrih prijatelja ili mirna večer nudi dobrodošle povode za otvaranje dobre boce vina. Da bi zrelo vino uzgojeno s ljubavlju razvilo svoj puni okus, potrebno je brižno postupanje. Uskladišteno u optimalnim uvjetima i točno temperirano ono nudi vrhunski užitak ispijanja.

Pravilno skladištenje plemenitih vina i uživanje u njima

Od dozrijevanja grožđa preko proizvodnje i skladištenja do uživanja u vinu, presudna je pravilna temperatura.

Od prvog izdanka vinove loze do punjenja vinogradar s predanošću, brižno i stručnim znanjem brine o tome da samo najbolje kapljice dospiju u bocu. Bijela vina dozrijevaju nekoliko mjeseci u bačvama ili posebnim spremnicima i tek tada su spremna za punjenje. Dozrijevanje crnog vina često traje čak nekoliko godina. No čak ni tada mnoga vina nisu još dosegla svoj aromatični vrhunac. U optimalnim uvjetima skladištenja vino u boci može dozrijeti i kontinuirano se poboljšavati.

Konstantno hladno – klima snova za vaše vino

Zimi i ljeti vinu su potrebne konstantne temperature. UV svjetlo ne smiju prodrijeti u dragocjene boce, kao ni mirisi bilo koje vrste. Čak i suhi zrak i vibracije mogu umanjiti kvalitetu vina. U Liebherrovoj vinskoj vitrini plemenite će kapljice pronaći idealne uvjete skladištenja za vrhunski užitak.

Liebherrova kompetencija za vino

Pustiti da miruje i dozrije

Šampanjac u boci prolazi drugo vrenje.

Šampanjac u boci prolazi drugo vrenje.

Voćno poput jabuke, cvjetno poput jorgovana, aromatično poput cimeta – tim slikovitim usporedbama poznavatelji vina karakteriziraju fine arome i nijanse mirisa u bukeu dobrog vina. Sorta vinove loze, svojstva tla i trenutak berbe jako utječu na okus, kao i vrsta i trajanje razvoja vina. Ipak rafiniranje vina nastavlja se i nakon punjenja – poznavatelji vina nazivaju taj senzibilan postupak dozrijevanjem u boci. Tek ono mnogim dobrim vinima daje savršen okus.

Radi dozrijevanja u boci vino bi trebalo skladištiti tako da ga se zaštiti od utjecaja iz okoline.

Radi dozrijevanja u boci vino bi trebalo skladištiti tako da ga se zaštiti od utjecaja iz okoline.

Procesi dozrijevanja u boci

Prilikom dozrijevanja u boci različiti sastojci kao što su kiseline ili taninske tvari i boje reagiraju jedni s drugima. Time se razgrađuju intenzivni tonovi drva i voćne se arome mogu dalje razvijati. Ovisno o sorti vina, može potrajati nekoliko godina dok vino ne razvije svoju punu aromu. Pritom različiti utjecaji iz okoline kao što su mirisi mogu pokvariti aromu, upravo kada se vino skladišti u otvorenom regalu u kuhinji. Zbog toga ni svaki podrum nije prikladan da bude vinski podrum.

Prirodni čepovi zadržavaju svoju kvalitetu pri vlažnosti većoj od 50 %.

Prirodni čepovi zadržavaju svoju kvalitetu pri vlažnosti većoj od 50 %.

Ovako uspijeva dozrijevanje u boci

  • U konstantno hlađenim bocama između 10 °C i 12 °C arome u vinu se mogu najbolje razviti. Toplina škodi dozrijevanju u boci i uništava fine tonove okusa.
  • Kisik škodi procesu dozrijevanja i prodire u bocu u prvom redu putem isušenog čepa.
  • Vlažnost veća od 50 posto održava čep netaknutim – boca ostaje nepropusna, a vino zaštićeno.

Liebherrova vinska vitrina osigurava postojane uvjete skladištenja te je optimalno okruženje za procese dozrijevanja u vinskoj boci.

Vrhunska tehnologija za ljubitelje vina

Uživanje gutljaj po gutljaj

Došao je taj trenutak: odčepljena je boca plemenitog vina. Pravilno uskladištena mogla je razviti svoju punu aromu. Za pravi užitak ispijanja vino je prije otvaranja potrebno ostaviti na optimalnoj temperaturu za ispijanje.

U spoju s kisikom razvija se aroma u čaši.

U spoju s kisikom razvija se aroma u čaši.

U spoju s kisikom razvija se aroma u čaši.
Uzmite si vremena za uživanje: oprezno protresite vino u čaši i zatim pomirišite. Za razliku od jezika naš nos može osjetiti više stotina aroma. Tek nakon toga kušajte jedan gutljaj i pustite da se otopi na jeziku. Na taj će način miris i okus razviti svoj puni učinak.

Koja je optimalna temperatura za ispijanje vina?

Crna vina serviraju se na temperaturi između 14 °C i 18 °C. Načelno vrijedi: što je vino starije i jače, to je temperatura viša. Suho i svježe bijelo vino rado se pije na temperaturi od 8 °C. Zrelija i krepkija bijela vina razvijaju svoju aromu na temperaturi do 12 °C, dok se slatka vina piju malo hladnija, dakle na temperaturi između 6 °C i 8 °C. A da bi pjenušac ili šampanjac svježe zagolicali nepce, potrebno ih je ohladiti na temperaturu od minimalno 8 °C. Za sve podatke o temperaturi ipak vrijedi zlatno pravilo: odlučuje osobni ukus. Jednostavno kušajte koja vam temperatura ispijanja vina odgovara.

Prije pretakanja vino bi trebalo ohladiti u vinskoj vitrini.

Prije pretakanja vino bi trebalo ohladiti u vinskoj vitrini.

Prije pretakanja vino bi trebalo ohladiti u vinskoj vitrini.
Čim se temperatura crnog vina povisi iznad kritične granice od 20 °C, buke propada. Stoga je vino potrebno popiti neposredno nakon taloženja ili prozračivanja. Osim toga vrijedi: čim je vino u čaši, ono se brzo zagrijava za jedan do dva stupnja, zato je bocu potrebno prethodno ohladiti na odgovarajući način.

Taložiti ili prozračiti?

Ne pobjeđuje svako vino zbog toga jer se brzo puni u bokal. Dugo skladištena crna vina potrebno je oprezno pretočiti u uzak bokal da bi se talog odvojio od vina. Tome služe posude sa što manjom površinom jer u kontaktu s kisikom starija vina mogu oksidirati i pokvariti se.

Crna mlada vina pretaču se prije preporučenog razdoblja dozrijevanja. Ako se pretoče u trbušasti bokal, u kontaktu s kisikom mogu razviti aromu i postati harmoničnija.

Pravilno odabrana čaša naglašava individualan karakter vina.

Pravilno odabrana čaša naglašava individualan karakter vina.

Koja čaša za koje vino?

I oblik čaše uvelike utječe na užitak ispijanja. Sva crna vina razvijaju svoj buke u visokim trbušastim čašama. Okruglaste čaše naglašavaju voćne note mladih bijelih vina. Šampanjac pecka i pjenuša se najdojmljivije u visokim čašama uskog promjera. Oblik flaute sprječava da ugljični dioksid brzo nestane i omogućuje vrenje šampanjca.

Od optimalne temperature posluživanja do izbora pravilne čaše: vino je jedno od najstarijih kulturnih dobara i simbolizira tisućljeća staru kulturu konzumacije. Liebherrove vinske vitrine omogućuju da se vina skladište na optimalan način i da se mogu poslužiti na savršenoj temperaturi za ispijanje. Imajte pripremljenu bocu za svaku priliku da biste uistinu mogli uživati u vinu.