[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Vino – kultura za hedoniste
Obiteljska proslava, posjet dobrih prijatelja ili mirna večer nudi dobrodošle povode za otvaranje dobre boce vina. Da bi zrelo vino uzgojeno s ljubavlju razvilo svoj puni okus, potrebno je brižno postupanje. Uskladišteno u optimalnim uvjetima i točno temperirano ono nudi vrhunski užitak ispijanja.
Pravilno skladištenje plemenitih vina i uživanje u njima
Od dozrijevanja grožđa preko proizvodnje i skladištenja do uživanja u vinu, presudna je pravilna temperatura.
Od prvog izdanka vinove loze do punjenja vinogradar s predanošću, brižno i stručnim znanjem brine o tome da samo najbolje kapljice dospiju u bocu. Bijela vina dozrijevaju nekoliko mjeseci u bačvama ili posebnim spremnicima i tek tada su spremna za punjenje. Dozrijevanje crnog vina često traje čak nekoliko godina. No čak ni tada mnoga vina nisu još dosegla svoj aromatični vrhunac. U optimalnim uvjetima skladištenja vino u boci može dozrijeti i kontinuirano se poboljšavati.
Konstantno hladno – klima snova za vaše vino
Zimi i ljeti vinu su potrebne konstantne temperature. UV svjetlo ne smiju prodrijeti u dragocjene boce, kao ni mirisi bilo koje vrste. Čak i suhi zrak i vibracije mogu umanjiti kvalitetu vina. U Liebherrovoj vinskoj vitrini plemenite će kapljice pronaći idealne uvjete skladištenja za vrhunski užitak.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]
Liebherrova kompetencija za vino
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]
Pustiti da miruje i dozrije
Šampanjac u boci prolazi drugo vrenje.
Voćno poput jabuke, cvjetno poput jorgovana, aromatično poput cimeta – tim slikovitim usporedbama poznavatelji vina karakteriziraju fine arome i nijanse mirisa u bukeu dobrog vina. Sorta vinove loze, svojstva tla i trenutak berbe jako utječu na okus, kao i vrsta i trajanje razvoja vina. Ipak rafiniranje vina nastavlja se i nakon punjenja – poznavatelji vina nazivaju taj senzibilan postupak dozrijevanjem u boci. Tek ono mnogim dobrim vinima daje savršen okus.
Radi dozrijevanja u boci vino bi trebalo skladištiti tako da ga se zaštiti od utjecaja iz okoline.
Procesi dozrijevanja u boci
Prilikom dozrijevanja u boci različiti sastojci kao što su kiseline ili taninske tvari i boje reagiraju jedni s drugima. Time se razgrađuju intenzivni tonovi drva i voćne se arome mogu dalje razvijati. Ovisno o sorti vina, može potrajati nekoliko godina dok vino ne razvije svoju punu aromu. Pritom različiti utjecaji iz okoline kao što su mirisi mogu pokvariti aromu, upravo kada se vino skladišti u otvorenom regalu u kuhinji. Zbog toga ni svaki podrum nije prikladan da bude vinski podrum.
Prirodni čepovi zadržavaju svoju kvalitetu pri vlažnosti većoj od 50 %.
Ovako uspijeva dozrijevanje u boci
- U konstantno hlađenim bocama između 10 °C i 12 °C arome u vinu se mogu najbolje razviti. Toplina škodi dozrijevanju u boci i uništava fine tonove okusa.
- Kisik škodi procesu dozrijevanja i prodire u bocu u prvom redu putem isušenog čepa.
- Vlažnost veća od 50 posto održava čep netaknutim – boca ostaje nepropusna, a vino zaštićeno.
Liebherrova vinska vitrina osigurava postojane uvjete skladištenja te je optimalno okruženje za procese dozrijevanja u vinskoj boci.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]
Vrhunska tehnologija za ljubitelje vina
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]
Uživanje gutljaj po gutljaj
Došao je taj trenutak: odčepljena je boca plemenitog vina. Pravilno uskladištena mogla je razviti svoju punu aromu. Za pravi užitak ispijanja vino je prije otvaranja potrebno ostaviti na optimalnoj temperaturu za ispijanje.
U spoju s kisikom razvija se aroma u čaši.
Koja je optimalna temperatura za ispijanje vina?
Crna vina serviraju se na temperaturi između 14 °C i 18 °C. Načelno vrijedi: što je vino starije i jače, to je temperatura viša. Suho i svježe bijelo vino rado se pije na temperaturi od 8 °C. Zrelija i krepkija bijela vina razvijaju svoju aromu na temperaturi do 12 °C, dok se slatka vina piju malo hladnija, dakle na temperaturi između 6 °C i 8 °C. A da bi pjenušac ili šampanjac svježe zagolicali nepce, potrebno ih je ohladiti na temperaturu od minimalno 8 °C. Za sve podatke o temperaturi ipak vrijedi zlatno pravilo: odlučuje osobni ukus. Jednostavno kušajte koja vam temperatura ispijanja vina odgovara.
Prije pretakanja vino bi trebalo ohladiti u vinskoj vitrini.
Taložiti ili prozračiti?
Ne pobjeđuje svako vino zbog toga jer se brzo puni u bokal. Dugo skladištena crna vina potrebno je oprezno pretočiti u uzak bokal da bi se talog odvojio od vina. Tome služe posude sa što manjom površinom jer u kontaktu s kisikom starija vina mogu oksidirati i pokvariti se.
Crna mlada vina pretaču se prije preporučenog razdoblja dozrijevanja. Ako se pretoče u trbušasti bokal, u kontaktu s kisikom mogu razviti aromu i postati harmoničnija.
Pravilno odabrana čaša naglašava individualan karakter vina.
Koja čaša za koje vino?
I oblik čaše uvelike utječe na užitak ispijanja. Sva crna vina razvijaju svoj buke u visokim trbušastim čašama. Okruglaste čaše naglašavaju voćne note mladih bijelih vina. Šampanjac pecka i pjenuša se najdojmljivije u visokim čašama uskog promjera. Oblik flaute sprječava da ugljični dioksid brzo nestane i omogućuje vrenje šampanjca.
Od optimalne temperature posluživanja do izbora pravilne čaše: vino je jedno od najstarijih kulturnih dobara i simbolizira tisućljeća staru kulturu konzumacije. Liebherrove vinske vitrine omogućuju da se vina skladište na optimalan način i da se mogu poslužiti na savršenoj temperaturi za ispijanje. Imajte pripremljenu bocu za svaku priliku da biste uistinu mogli uživati u vinu.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]
[/vc_column][/vc_row]