Savjeti za pravilno čuvanje hrane u hladnjaku

Pravilna organizacija i pohrana namirnica u hladnjaku može osigurati njhovo dulje trajanje: to su znale i naše bake koje su su zapisale neke jednostavne mjere kako izbjeći bacanje hrane. Slijedi nekoliko savjeta za sprječavanje nastanka plijesni, neugodnih mirisa i kvarenja hrane.

Borba protiv plijesni

Kada govorimo o svježoj hrani, plijesan uvijek vreba iza ugla. Pravilo broj jedan redovito je čišćenje hladnjaka otopinom vode i sode bikarbone i/ili octa.

Što se tiče samih namirnica: najučinkovitiji način za čuvanje većih gljiva ili glavica salate jest zaštiti ih upijajućim papirom omotanim u više slojeva.

Voće i povrće operite otopinom vode i octa i zaštitite ih od plijesni papirnatim vrećicama. Pažnja kod jabuka: bolje ih je držati van hladnjaka ili barem udaljene od namirnica koje ubrzavaju njihovo zrenje ili kvarenje.

Kako izbjeći neugodne mirise

Redovito čišćenje hladnjaka je ključno, uz neke kućne čarolije: za sprječavanje nastanka neugodnih mirisa, ostavite čašu sode bikarbone ili pamučnu vatu namočenu u ocat. Želite li riješiti problem vlage? Umjesto sode bikarbone, koristite šaku sirove riže.

Ključno je održavati hladnjak čistim i bez naslaga leda na unutrašnjim površinama kako biste osigurali pravilan rad i održavanje stabilne temperature.

Neke namirnice nije potrebno držati u hladnjaku jer može doći do njihovog kvarenja, poput egzotičnog voća, citrusa, rajčica, mahuna, krastavaca i tikvica. Svo voće i povrće u procesu zrenja treba čuvati na sobnoj temperaturi. Kako biste izbjegli nastanak kondenzata i naglo povišenje temperature unutar hladnjaka, kod kuhane i pečene hrane pričekajte da se ohladi prije stavljanja u hladnjak.

Pažljivo odvojite sirovu od kuhane/pečene hrane kako biste izbjegli kontaminaciju te čuvajte hranu u čistim spremnicima s poklopcem.

Organizacije hrane u hladnjaku

Organizacija unutar hladnjaka ovisi o samim namirnicama, pri čemu u obzir treba uzeti temperaturu. Meso i ribu potrebno je čuvati u najhladnijem dijelu hladnjaka, poželjno u posebnoj ladici. Riba, ukoliko je pravilno očišćena, mora se konzumirati u roku 24 sata, dok meso ima različite rokove trajanja ovisno o veličini i sastavu.

Dijelovi više temperature (obično ladica na dnu) namijenjeni su voću i povrću sklonom kvarenju na nižim temperaturama, a koje je potrebno brže konzumirati.

Zrele sireve potrebno je držati na najvišem dijelu hladnjaka kako bi bili zaštićeni od previsoke ili preniske temperature, a svježe na dnu gdje je temperatura između 2-4 C.

Koje je namirnice potrebno držati u ledenici?

Ledenica je pouzdan saveznik u očuvanju svježeg voća i povrća budući da smrznuta hrana traje duže od hrane u hladnjaku. Preporuča se hranu zamrznuti u čistim spremnicima, s odgovarajućim naljepnicama naziva hrane i datuma zamrzavanja.

Prije spremanja kuhane/pečene hrana, pričekajte da se ista ohladi, a za odmrzavanje hrane, ne držite je na sobnoj temperaturi, već stavite u hladnjak dok se u potpunosti ne otopi.

Sastojke za prženje držite narezane u pripremi, zamrznite luk i češnjak. Za dužu pohranu začinskog bilja, prelijte ga maslinovim ulje i zamrznite ga u posudici za led. Kako biste uvijek imali dostupan svježi kruh, narežite ga na kriške i zamrznite. Zapamtite, jednom odmrznutu hranu nije moguće ponovno zamrzavati, već je treba konzumirati što prije.

Očuvanje svježine

Unutrašnju temperaturu hladnjaka održavajte na  4-5 C , a temperaturu ledenice na -18 C za optimalnu pohranu namirnica. Hladnjak držite dalje od izvora topline, otvarajte ga i držite otvorenim samo kada i koliko je potrebno.

Komentiraj