7 savjeta za pravilno čuvanje vina

Ne treba vam vinski podrum da bi dobro čuvali kupljene boce vina. Ako niste jedan od onih koji rade na kolekciji vina na kojoj će vam zavidjeti i najbolji enolog, ovo je tekst za vas.

Savjete smo pripremili za vas koji pijete dobra vina, a uvijek imate nekoliko boca viška.

Za ostale vrijedi tek nekoliko pravila kako bi kupljena vina bila dobro do trenutka kada će biti spremna na otvaranje i ispijanje.

1. Vino i temperatura: stupnjevi za skladištenje

Toplina je vinu neprijatelj broj 1. Ako je vino skladišteno na temperaturi višoj od 21 stupanj puno će brže ostarjeti. Još viša temperatura “kuhat” će vino, a  s tim kuhanjem isparit će toliko teško dobivene arome i okusi.

Idealna temperatura za čuvanje vina je 12 stupnjeva.

Idealna temperatura za čuvanje vina je 12 stupnjeva, a u idealni raspon spada 7 do 18 stupnjeva.

2. Vino ne voli toplinu, ali ni smrzavanje

Jasno vam je sada kako vino nije dobro držati na toplom. A što ako ga stavite u hladnjak?

Ta temperatura je preniska za vino. Naime, temperatura u hladnjaku je često od 5 do 7 stupnjeva što je odlično za mrkve, sir, meso, jaja i ostale prehrambene proizvode koje držite u hladnjaku. No ne i za vino.

Niske temperature mogu isušiti plutene čepove na bocama vina, a kroz njih tada u boce ulazi zrak koji tada može uništiti vino.

Također, na stijenkama hladnjaka ponekad se stvara led (svakome se dogodi neredovito čišćenje hladnjaka) pa se vino može i smrznuti. 

Može se smrznuti i u garaži ili na tavanu tijekom zime. Prilikom smrzavanja tekućina se širi što može dovesti do izbacivanja čepa iz vina. Rezultat je u najboljem slučaju uništeno vino, a u najgorem uništeno vino i mrlje.

3. Vino ne voli promjene u temperaturi

Veliki temperaturni skokovi nikome ne donose ništa dobro, pa ni vinu. Važna stvar za čuvanje vina je, osim raspona od 7 do 18 stupnjeva, stabilna temperatura.

Velike razlike u temperaturi opasnije su za vino od smrzavanja i od kuhanja. No, to vam se rijetko kad može dogoditi osim ako ne uzimate vino iz vinarije pa ga u prtljažniku prevozite dulje za vrijeme velikih vrućina ili velikih minusa.

4. Vino ne voli svjetlost

Najčešća rečenica s pakiranja prehrambenih proizvoda odnosi se i na bocu dobrog vina. Vino je baš poput vampira osjetljivo na sunčeve zrake. 

Čuvati na suhom i mračnom mjestu.

Razlog? Ultraljubičasto zračenje može uzrokovati starenje vina i uništiti okus. Upravo zato se vino pakira u tamno staklo – ono je baš poput sunčanih naočala za vino.

I ne brinite, svjetlo koje dolazi od žarulja neće naštetiti vino, osim ako nemate UV lampe.

5. Savršena vlažnost zraka

I vlaga u zraku utječe na očuvanje vina. Savršena vlažnost zraka za čuvanje vina je 70 posto.  Znanost iza toga je sljedeća: suh zrak isušuje pluteni čep, a zrak ulazi u bocu pa uništi vino. 

Savršena vlažnost zraka za čuvanje vina je 70 posto.

Ako je vino dobro zatvoreno plijesan jedino može nagristi etiketu

Ako je vino dobro zatvoreno plijesan jedino može nagristi etiketu

No šanse da vam se to dogodi u Hrvatskoj su ravne nuli, to se može dogoditi samo ako živite na nekom od polova.

Ono što je vjerojatnije da će vam se dogoditi je plijesan. Ako držite vino u nekom vlažnom mračnom podrumu punom vlage plijesan može nagristi pluteni čep (ako nije dobro začepljeno), ali najčešće će samo napasti etiketu.

6. Položaj za boce

Pravilni položaj za postavljanje boca je: vodoravno tj. polegnuto.

Tako pluteni čep neće se osušiti i propustiti zrak.

Vino treba biti polegnuto.

To pravilo naravno ne trebate poštivati ako skladištite vino koje ima plastični ili metalni čep. U tom slučaju tako posložene boce vina samo će vam uštedjeti prostor.

7. Ne tresite to vino

Znate li kada je dozvoljeno divljački protresti vino? U slučaju da ste prvi prošli kroz cilj pa slavite pobjedu.

Da, i u tom slučaju radi se o pjenušavom vinu.

U drugim slučajevima, s vinom bi trebali pažljivo rukovati. Previše mućkanja može ubrzati kemijske reakcije u tekućini.
U vinskoj štreberskoj zajednici, postoji i teorija da vino mogu uništiti i električni aparati i njihovo isijavanje može uništiti vino.
Oni “malo” pretjeruju.

Ali… gdje da stavim vino?

A sada stvarno: par savjeta gdje fizički odložiti vino

Idemo metodom dedukcije.

Vino ne bi smjeli držati:

  • u kupaonici
  • u kuhinji
  • blizu bojlera.

To su, kao što vam i zdrava pamet nalaže, prostorije u kojima je često toplije i vlažnije. Svaka druga prostorija u koju možete staviti jedan mali ormarić za vino je u redu.

Hladnjak za vino uvijek je dobra ideja (Foto: Flickr.com/Your Best Digs)

Hladnjak za vino uvijek je dobra ideja (Foto: Flickr.com/Your Best Digs)

Za one pak koji često kupuju dobro vino i često ga piju (poznajemo nekoliko takvih) preporučujemo kupnju hladnjaka za vino.

 

Komentiraj